Vargabéles

A bélesek – vagyis tésztalapba töltött tészták – családja igen nagy, az Osztrák-Magyar Monarchia országaiban igen népszerűek voltak. Bár a vargabéles minden alapanyaga fellelhető volt a régióban, ez a mára népszerűvé vált finomság Kolozsváron készült először, a legenda szerint a Darvas család vendéglőjében.

A bélesek a rétescsalád tagjai, de itt a tésztát nem feltekerik, hanem 2-4 réteslappal kibélelnek egy zsiradékkal kikent tepsit, és ebbe helyezik el a tölteléket. A vargabéles esetébenez cukros tojással kevert laska, édes tejföl vagy tehéntúróval kevert tejföl, mazsola és aprított vaníliarúd keveréke. Ezt egy vékony tésztalappal lefedik és bőven bevajazzák, majd lassú tüzön megsütik. A remegő, illatozó kockákat öröm fogyasztani.A vargabéles egy véletlen esemény tette még híresebbé. Darvasnénak egy napon nem szállították le a tehéntúrót, ezért kissé savanyított tejből maga készített tehéntúrót, és ezt használta fel a vegyítékhez. Az így elkészített vargabéles pikáns ízt kapott, ami óriási sikert aratott. Ekkor ugrott a sikerlisták élére a budapesti Gundel étterem desszertjei között, és ekkor szállította naponta taxi a kolozsvári repülőtérre a még meleg süteményt a budapesti járathoz.

A vargabéles sikere az évek folyamán legendává vált. Amikor az iráni sah a román miniszterelnök kíséretében Kolozsvárra látogatott, az utóbbinak egyik óhaja éppen a híres vargabéles volt. Kényszerítő rábeszéléssel Darvasné egyik lányát szervezték be a vargabéles elkészítésére, amely igen ízlett a perzsa vendégeknek.

Receptek és hivatkozások