Néhány nevezetes fürdőnk

Török királyfürdő


Hotel Danubius Szováta


Medvetó Szováta


Széchenyi fürdő


Egerszalók


Rudas törökfürdő


Török királyfürdő


Héviz tófürdő


Parajdi sósfürdő


Hajduszoboszló


Barlangfürdő Miskolctapolca


Magyarország a világ egyik leggazdagabb termálvízkészlettel rendelkező országa. Ez részben annak köszönhető, hogy a Magyar Alföldön a földkéreg vastagsága jóval vékonyabb a világátlagnál, mindössze kb. 25 kilométeres, ezért a hőmérséklet is gyorsabban nő a mélységgel. Helyenként, az úgynevezett föláramlási területeken, már néhány száz méteres fúrással is lehet termálvizet nyerni.


A magyarság az élet számos területén őrzi a török megszállás (1541-1699) kulturális és építészeti emlékeit. A legrégebbi, fennmaradt hévizes fürdők is ebből a korból származnak. Ezen kivételes szépségű épületek közé tartozik az egri Török fürdő, valamint a budapesti Rudas, Veli Bej (irgalmas), Rác és Király fürdők.


Manapság számos kiépített magyar gyógyfürdőben és wellness központban élvezhetjük az igen változatos termál és gyógyvizeket, és vehetjük igénybe a kapcsolódó szolgáltatásokat. A kezelések eredményességében nem kis szerepet játszhat a fürdőink mellett elérhető szolgáltatások (masszázs, fizioterápia, orvosi felügyelet és fitnesz tanácsadás) magas színvonala, továbbá a stressz okozta tünetek enyhítésére alkalmas kellemes és nyugodt környezet. Mindemellett fontos tudni, hogy lappangó gyulladások esetében a meleg fürdők alkalmazása nem javallott.


Fővárosunk híres fürdői és uszodái

A sok évszázada működő török fürdők mellé számos modern fürdőkomplexum is épült. A Széchenyi Fürdő ezek küzül Európában az egyik legjelentősebb. A Lukács elismert balneológiai központ, a Gellért pedig a magyar főváros egyik legszebb szállodájában működik. Uszodáinkban olyan világklasszisok gyakoroltak mint Hosszú Katinka vagy Egerszegi Krisztina. A magyar úszósport központja a budapesti Margitszigeten levő Hajós Alfrés Uszoda, a Dagáy fürdőt pedig a 2017-es úszó világbajnokség egyik helyszíneként tartják számon.


Fürdőnk néhány további, egyedülálló nevezetességgel is bírnak.
Tapolcán egy barlagrendszerben, Hévizen Püspőkfürdőn tündérrózsák közt fürödhetünk, Egerszalókon pedig ritka mészkőteraszokat csodálhatunk meg. Szovátán a sós vizen félméternyi édesvízréteg található, amely megakadályozza sós víz felszínre emelkedését és lehűlését. Így a mélyebb, sós rétegeket akár 50 Co-ra is felmelegítheti a napsugárzás. A parajdi és a kolozsi sós tavak vize a Holt-tengeréhez hasonlóan telített, így akár újságot is olvashatunk a vizen hanyatt fekve. A székelyföldi Torja melletti Büdöshegyen kivételesen aktív utóvulkáni tevékenységet találunk: a mofetták és szénsavas ásványvízforrások mellett csak világ aktív vulkáni zónáiban föllelhető, fürdőzésre alkalmas, szabad kénsavat tartalmazó vizek is feltörnek.1. hivatkozás >>
2. hivatkozás >>Török fürdők Budapesten
Hivatkozás >>
(15. századi, török építésű műemlék épületek/fedett/gyógymedence, uszoda, szauna, gőzkamra/ termálvíz/ Ca, Mg, NaHCO3, F)
Hivatkozás >>
(15. századi, török építésű műemlék épületek/fedett/gyógymedence/termálvíz/ Ca, Mg, NaHCO3, F, Rn)


Széchenyi Fürdő, Budapest
Hivatkozás >>
(nyílt és fedett/gyógymedence, élményfürdő, uszoda, szauna, gőzkamra/termálvíz/ )


Lukács Gyógyfürdő, Budapest
Hivatkozás >>


Miskolctapolcai Barlangfürdő
Hivatkozás >>


Egerszalóki Fürdő
Hivatkozás >>


Medve-tó és gyógyfürdők Szovátán
Hivatkozás >>


Parajdi Sósfürdő
Hivatkozás >>


Sugásfürdő -Sepsiszentgyörgy
Hivatkozás >>


Szentegyházi Termálfürdő
Hivatkozás >>


Szejkefürdő-Székelyudvarhely
Hivatkozás >>


Borsáros Fürdő - Csíkszentkirály
Hivatkozás >>


Borszék (Gyergyószék)
Hivatkozás >>


Marosszentgyörgyi Sósfürdő
Hivatkozás >>


Hévizi Tófürdő
Hivatkozás >>


Hungarospa Hajdúszoboszló
Hivatkozás >>


Félixfürdő - Nagyvárad
Hivatkozás >>


Harkányfürdő
Hivatkozás >>


Kolozsi Sóstavak
Hhivatkozás >>
(nyílt/telített sóoldat)